Vyberte stranu

Upravený exteriér nemusí byť len výsadou vášnivých záhradkárov. Odrezané konáre stromov, ostrihaný živý plot či odrezky kríkov totiž dokážu potrápiť mnohých. Avšak to, čo pôvodne tvorilo odpad môžete zužitkovať v podobe kompostovacieho alebo mulčovacieho materiálu. Pomôže vám s tým drvič konárov.

Aj keď sú štiepkovače a drviče výbornými pomocníkmi, je nutné poznamenať, že nájdu uplatnenie v podstate iba dvakrát počas roka. Ak ste sa rozhodli uľahčiť si nimi prácu v záhrade, kvôli skladnosti vyberajte stroje, ktoré v pivnici, garáži či záhradnom domčeku nebudú svojou konštrukciou zavadzať.

Náš tip: Nakupujte v overených eshopoch! 4home, AndreashopHej ponúkajú nábytok a iné domáce zariadenia za výhodnejšie ceny.

Viac Informácii

Drvič konárov: požičovňa alebo kúpa?

Nie všetky kvalitne drvia mäkký záhradný odpad aj hrubšie konáre súčasne. Ak túžite po takejto kombinácii, pravdepodobne si budete musieť zaobstarať drahší kúsok. Výhodnejšie obídu tí, ktorým vyhovuje iba jedna z uvedených možností. Alternatívnym riešením však môže byť i požičanie.

Pravdou je, že aj keď sa konáre, rezané kvety či kríky v záhrade kopia, zvyčajne ide o množstvo, ktoré drvič konárov spracuje v priebehu pár hodín. Preto stojí za zváženie uprednostnenie požičovne pred kúpou. V závislosti od času a frekvencie používania je ale otázkou, či je tento spôsob úspornejší. Môže sa totiž stať, že aj nie.

Samozrejme, hovoríme o individuálnej záležitosti. Tá sa odvíja od veľkosti záhrady, množstva nasadených ovocných a okrasných drevín či rastlín, od ich veku, spôsobu udržiavania, intenzity starostlivosti a podobne. Preto je pre niekoho viac efektívne, ak bude mať takýto stroj vo svojom vlastníctve.

 

Vyberte si z ponuky produktov, ktoré by ste môhli potrebovať!

Bosch AXT 25 TC Viacúčelový drtič

tlačidlo

HECHT 6173

tlačidlo

Drvič zahradného odpadu VeGA LSG 2812

tlačidlo

Drvič zahradného odpadu MTD SL 2800 s boxem

Drvič zahradného odpadu MTD SL 2800 s boxem

tlačidlo

Ako vybrať drvič konárov?

Ako sme už naznačili, povaha záhrady bude určujúcim faktorom pri výbere, no to aj tvrdosť spracovávaného materiálu. Ak potrebujete spracovávať najmä mäkký materiál, odporúčame siahnuť po drviči s nožovým drviacim systémom, ktorý ponúka veľmi dobrý pomer ceny a výkonu.

S tvrdým odpadom si zase poradí slimákový mechanizmus, no tenké vetvičky sú preň tabu. Za zmienku stoja i frézovacie valce, ktoré si poradia aj s hrúbkou konárov do päť centimetrov, takže sa hodia aj do väčšej záhrady alebo pre nárazové práce.

Pri kúpe drviča konárov si všímajte predovšetkým nasledovné atribúty:

  • výkon stroja a rýchlosť drvenia – na drobné odrezky postačí 1,5 kW, vetvy do troch centimetrov vyžadujú 2 kW, pri väčšom priemere konárov siahnite po viac ako 2,5 kW
  • systém drvenia, ktorý závisí od tvrdosti spracovávaného materiálu
  • veľkosť vkladacieho lievika, ktorá súvisí s rozmermi a priemerom drveného materiálu
  • množstvo materiálu určeného na drvenie
  • pohon drviča, ktorý môže byť elektrický alebo benzínový
  • príslušenstvo, napríklad v podobe integrovaného zberného koša
  • mobilita a jednoduchá manipulácia, hmotnosť drviča

 

Drvič konárov verzus štiepkovač – v čom je rozdiel?

Základný rozdiel je predovšetkým v hrúbke už spracovaného materiálu. Drvič konárov sa postará o jemné drvenie, a tým o účinnú zložku kompostu alebo mulčovacieho materiálu na posyp záhonov. Štiepkovač je taktiež vhodným adeptom na mulčovanie, no väčšia štiepka je použiteľná tiež ako palivo.

Drevo v štiepkovači je spracovávané pomocou ozubeného kolesa, nie drviacich nožov. Drvič si poradí so suchými i čerstvými konármi, aj keď mnohí odporúčajú spracovávať skôr tie čerstvé. Pri suchých sa vraj narobíte viac, pretože ich stroj spracováva ťažšie.

Pre štiepkovače platí presný opak, ako aj pre drvenie ihličia. Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek stroj, kvôli ochrane používajte rukavice, pretože môže dôjsť k rýchlemu myknutiu konára, a tým aj k zraneniu.

Ak sa odpad zasekne, na jeho uvoľnenie použite iný konár, v žiadnom prípade naň nesiahajte rukou. Ak plánujete rozdrvený materiál uskladniť, nájdite mu suché miesto a občas ho prehrabte, aby nesplesnivel.

Záhradný drvič konárov benzínový alebo elektrický?

Kvalitné vybavenie záhrady nadobudlo v porovnaní s nie tak dávnou minulosťou iný rozmer. Moderná záhradná technika učarovala i tradičným záhradkárom a využitie našla vo veľkých aj malých vonkajších priestoroch. Bez krovinorezu, tlakového čističa, motorovej píly, štiepkovača alebo drviča konárov si úpravu exteriéru už mnohí nevedia predstaviť.

Čo sa týka drviča, jeho hlavnou výhodou je, že spracuje odpad na ďalej využiteľný materiál. Niekedy postačia základné typy strojov, ktoré splnia účel napriek tomu, že ich nepríjemným sprievodným javom je hlučnosť. Tá je eliminovaná pri drahších modeloch.

Všímajte si aj materiál konštrukcie. Tento raz nemusí zaručene znamenať menšiu kvalitu. Ide totiž o jeho spevnenú verziu, ktorá je však do istej miery flexibilná, a tak sa po prudkejšom náraze dokáže vrátiť do svojho pôvodného stavu, zatiaľ čo plech zostane zdeformovaný. Opäť platí, že nie je plech ako plech.

Otázka spotreby súvisí s veľkosťou záhrady a s množstvom spracovávaného materiálu. Kupovať elektrický drvič ak budete nútení niekoľkokrát nadpojiť predlžovací kábel nemá veľmi zmysel.

Benzínový variant je zase nepraktický pre malé množstvo odpadu. Trh ponúka i veľké drviče poháňané traktorom. Tie premenia na jemnú drť aj podstielku spod hospodárskych zvierat. Samozrejme, ide o cenovo nákladné stroje.

Vyberte si z ponuky produktov, ktoré by ste môhli potrebovať!

Bosch AXT 25 TC Viacúčelový drtič

tlačidlo

HECHT 6173

tlačidlo

Drvič zahradného odpadu VeGA LSG 2812

tlačidlo

Drvič zahradného odpadu MTD SL 2800 s boxem

Drvič zahradného odpadu MTD SL 2800 s boxem

tlačidlo

Drvič na konáre Shark, Bosch, Stiga, Viking? Kde nakúpiť?

Zbavte sa odpadu zo záhrady ekologickejším spôsobom. Aj odrezky stromov, kríkov či mäkkej zelene zužitkujete v prospech kompostu, mulčovacej posýpky či paliva. Ak aj vy túžite po poriadku a upravenej záhrade, vyskúšajte výborné služby drviča odpadu alebo štiepkovača. Nájdete ich napríklad v eshope 4home.

Je však nutné uvedomiť si, ktorý z nich bude pre váš typ záhrady vyhovujúci. I keď v podstate fungujú na rovnakom princípe, prinášajú rozdielne výsledky a taktiež drvia iný druh materiálu. Ujasnite si vaše predstavy aj na stránkach Hej alebo Andreashop. Vybrať si tu môžete drvič konárov presne na základe požadovaných kritérií.

andreashop
hej sk
Drvič konárov vám do záhrady vnesie poriadok. Oplatí sa viac ako štiepkovač?
5 (100%) 8 hlasov