Uskladnenie ovocia a zeleniny je otázkou správnej teploty, svetlosti a celkovo podmienok okolitého prostredia. Netreba však zabúdať ani na to, v čom budeme ovocie či zeleninu skladovať, nakoľko správne uskladnenie si vyžaduje v prvom rade výber správneho miesta.
Možno ste už počuli o tom, že zelenina aj ovocie sa majú držať v chladnom prostredí, no to automaticky neznamená, že všetky druhy sa hodia do chladničky. My sa dnes pozrieme na to, ako uskladniť ovocie a zeleninu tak, aby vydržali čo najdlhšie v čo najlepšom stave.
Skladovanie jabĺk a iného ovocia: v chladničke alebo mimo nej?
Niektoré druhy ovocia je možné bez väčších problémov skladovať aj v chladničke, veď samotné spotrebiče na to majú špeciálne zásuvky. Neplatí to ale zďaleka o všetkom ovocí, takže si treba dávať pozor na to, čo a hlavne kde skladujete.
Banány sa v chladničke skladovať určite nesmú. Toto tropické ovocie vydrží najlepšie v nejakej vhodnej miske pri izbovej teplote. To isté platí aj pre broskyne. Celý melón sa dá tiež skladovať pri izbovej teplote, pokiaľ ho už ale načnete, patrí do chladničky.
Naopak, jahody sú vhodné do chladničky vždy, ale je potrebné ich udržiavať v dóze s vrchnákom. Chladničku a jej prostredie veľmi dobre znášajú tiež čerešne aj hrozno. Ani jeden z týchto druhov ovocia nepotrebuje dokonca ani dózu.
Najväčší problém s tým, ako uskladniť ovocie a zeleninu, vzniká s jablkami:
- v rámci ovocia majú špeciálne postavenie, nakoľko vylučujú špecifický plyn zvaný etylén
- tento plyn pôsobí na ostatné ovocie nepriaznivo, najmä urýchľuje ich vyschýnanie a vädnutie
- ideálne je skladovanie v samostatných vreckách pri konštantnej teplote, kde sa vytvorí ideálne prostredie ohľadom vlhkosti a jablká budú dlho čerstvé
Tu nájdete kvalitné produkty na uskladnenie potravín
Ako je to s ovocím? Najviac náročné je skladovanie zemiakov
Paradajky do chladničky nepatria, naopak, ich miesto je vonku na izbovej teplote, ale v dostatočne veľkom košíku, aby sa predišlo ich utlačeniu. Papriky sa naopak v chladničke skladovať môžu, ale najlepšie v plastovej dóze alebo plastovom vrecku.
Špargľa sa dá tiež skladovať v chladničke, ale aj v tomto prípade je ideálnym miestom vrecko. To isté platí o fazuľových strukoch a hlúbovinách. Baklažán aj tekvice sa môžu skladovať v chladničke, ale musia mať dostatok miesta, takže ideálne je uložiť ich do väčšej priehradky.
Čo sa týka cibuľky a póru, je na vás, či sa rozhodnete pre izbovú teplotu alebo chladničku. Podobne je to s uhorkami, kde sa pri krátkodobom skladovaní odporúča chladnička, pri dlhodobejšom radšej izbová teplota. Najviac náročné je skladovanie zemiakov, ktoré potrebujú chlad, ale aj tmu, čo nie vždy dokáže chladnička poskytnúť.
Pamätajte na tieto základné zásady správneho skladovania
Ako uskladniť ovocie a zeleninu tak, aby ste sa aspoň priblížili k ideálnemu stavu aj v praxi? Odpoveďou je niekoľko zásad, ktoré sú pomerne jednoduché, ale väčšina ľudí ich obchádza. Tieto zásady sa však týkajú nielen toho, ako uskladniť ovocie a zeleninu, ale aj toho, ako si vedieť vybrať tie správne druhy a typy.
Ak chcete mať ideálnu kondíciu skladovaných potravín, dodržujte tieto princípy:
- kupujte len kvalitné a zdravé ovocie či zeleninu, žiadne hnilé a choré kusy
- ak budete skladovať ovocie a zeleninu v pivnici, mali by ste ju dobre vydezinfikovať
- v žiadnom prípade nesmie v pivnici mrznúť
- nemiešajte v jednom chladiacom boxe v chladničke alebo v jednej dóze viaceré druhy ovocia a zeleniny
- aj skladovanie potravín v chladničke musí byť hygienické, nezabudnite ju teda pravidelne čistiť
Uskladnenie mrkvy aj uskladnenie cesnaku vďaka debničkám
Mrkva si vyžaduje síce chladnejšie prostredie, ale oveľa dôležitejšia je aj vlhkosť okolitého prostredia. Najlepšie je, ak ju uložíte do debničiek, ktoré vysteliete pieskom. Tieto debničky potom uložte do chladnejšieho prostredia, ale radšej do komory alebo pivnice, chladnička nie je úplne ideálna kvôli vlhkosti.
Cesnak je na uskladnenie nemenej náročný. Väčšina ľudí si ho dáva do chladničky, ale tu vydrží len veľmi krátko, vysuší sa, spráchnivie a čoskoro sa na ňom objavia hnedé škvrny. Ak máte pivnicu s dostatočnou vlhkosťou a teplotou okolo 0 stupňov Celzia, môžete tam cesnak uložiť. Ak nie, vložte cesnak do dózy so soľou a tú vložte do komory.
Ako uskladniť ovocie a zeleninu? Vákuovanie ako riešenie pre každého
Vákuové balenie potravín prostredníctvom špeciálnych vákuovačiek ako spôsob dlhodobého uchovania čerstvosti a kvality potravín nie je nič neznáme. Vákuovo zabalená zelenina vydrží napríklad v chladničke skoro dvakrát tak dlho, ako zelenina uložená na voľno. V prípade zmrazenia je možné dosiahnuť dokonca trvanlivosť až na hranici 2 rokov.
Na vákuovanie vám do domácnosti stačí len niekoľko vecí:
- základom je výber správnej vákuovačky, základné modely stoja okolo 60 €, profesionálne viac ako dvojnásobok; ručná vákuovačka sa dá kúpiť aj za 30 €
- okrem spotrebiča potrebujete aj dózy alebo vrecúška, v ktorých budete zeleninu či ovocie vákuovať
- existujú aj rôzne vakuboxy, napríklad na väčšie kusy potravín
- vákuovanie je možné aj v prípade tekutín, slúžia na to vákuovacie zátky
Kúpte si všetko na skladovanie online
Ako uskladniť ovocie či zeleninu rýchlo a jednoducho? Bez kvalitných pomôcok a potrieb sa nezaobídete. Pokiaľ premýšľate o samostatnom skladovaní na dlhšiu dobu, odporúčame zaobstarať si skriňové alebo truhlicové mrazničky. Kúpiť ich môžete v eshopoch so zameraním na elektro a domáce spotrebiče, napríklad v Andreashope.
Čo sa týka napríklad vákuovačiek, dóz na potraviny, košíkov na ovocie a zeleninu či iných skladovacích potrieb a pomôcok, odporúčame vám navštíviť obchody so sortimentom doplnkov a potrieb pre domácnosť. Veľmi dobrý výber aj ceny majú napríklad eshopy Bonami, 4home a Magnet-3pagen.