Cenovo dostupný, na prípravu nenáročný a chuťovo delikátny. To je klasika vo svete kávy, french press. Ide o uzatvárateľnú kanvičku s piestom so sítkom, najčastejšie sklenenú, no stretnete sa i s antikorom alebo plastom. Pohyblivý piest slúži v podstate ako filter.
French press nájdete tiež pod označením kafetiér, press pot, prípadne piston. Jeho pôvod datujú tridsiate roky minulého storočia, kedy sa po prvýkrát objavil vo francúzskej oblasti Provence. Odtiaľ sa rozšíril do Talianska, kde sa udomácnil pod dobre známou značkou Bialetti. Postupne sa stal obľúbeným i v iných krajinách.
French press kávovar a french press kanvica je to isté
Káva získaná procesom lúhovania vo french presse ukrýva rozmanité chute, ktoré bude márne hľadajte v espresse, i keď je samozrejmé, že niekomu vyhovujú práve tie. Metóda vykonaná zatláčaním piestu odhalí arómu, ktorá zostáva pri iných typoch kávovarov uväznená vo filtroch.
Počas extrahovania je gramáž kávy úplne ponorená v objeme vody, čo má za následok tzv. plné telo nápoja. Výhoda spočíva napríklad v tom, že chuť nie je ovplyvnená filtračnými papierikmi či inými druhmi filtrácie. Plusom je i ľahká prenosnosť, a tak si french press zoberiete hocikam na cesty.
Údržba je jednoduchá, prepálenia sa, našťastie, nedočkáte. Je nutné poznamenať, že v kanvičke i napriek pomerne hustému sitku môžu niekedy zostať rozptýlené prachové čiastočky kávy. Zostaňte však pokojní. Žiadne škrípanie zrniečok medzi zubami nehrozí.
Vyberte si z ponuky french pressov a príslušenstiev na kávu!
|
||
|
||
|
||
|
French press káva prináša pôžitok nových chutí
Možno ste sa stretli s tým, že ste si kúpili kvalitnú kávu, nie lacnú, dokonca v špecializovanom obchode. Výsledok však nebol taký, ako ste očakávali. S iným druhom tejto nápojovej pochutiny ste dopadli rovnako. Chyba bude pravdepodobne v príprave kávy.
Ak ste doteraz fungovali na jednoduchom princípe prevretia vody a následného zaliatia, nečudo, že tá pravá intenzívna chuť sa niekde strácala. I keď mnohým takýto spôsob vyhovuje, za vyskúšanie nepochybne stojí oveľa kvalitnejšia, a pritom taktiež jednoduchá french press káva.
V tomto prípade je nutnosťou hrubo pomletá káva. Príkladom môže byť veľkosť zrniečok kryštálového cukru. Čo sa týka druhu kávy, výber je čisto na vás a vami preferovaných chutiach. Určite sa oplatí experimentovať a vyskúšať rôzne opražené zrná z rozmanitých kútov sveta. Vďaka french pressu okúsite chuťovú pestrosť v inom rozmere.
French press príprava kávy nie je žiadnou vedou
Ak chcete byť v príprave naozaj precízni, použite váhu, ktorá odmeria presnú gramáž kávy. Rovnako dôležitá je čerstvosť. Neverili by ste, ako sa dokáže podpísať na výsledku. Odporúčame používať zrnkovú kávu, ktorú si tesne pred prípravou zomeliete v mlynčeku.
Opäť pripomíname, že nahrubo. Na 100 ml nápoja budete potrebovať cca 6 g:
- Predtým, ako nasypete kávu do french pressu, vypláchnite ho vriacou vodou. Tým sa predhreje a vy budete bližšie k dosiahnutiu optimálnej teploty.
- Vysypte odváženú kávu do kanvice a pokropte malým množstvom horúcej, nie vriacej vody, čiže zhruba 93º C, približne do výšky pomletých zŕn.
- Káva začne peniť a krásne voňať. V tejto fáze prípravy z nej uniká CO2.
- Keď ubehne polovica minúty, dolejte zvyšok vody a nechajte lúhovať minútu.
- Rozmiešajte krustu, ktorá sa vytvorila na povrchu nápoja.
- Zatvorte french press a vyčkajte cca 2,5 minúty.
- Potom začnite rovnomerným pohybom zatláčať piest, usadeninu tým dostanete na dno kanvice.
- Celý proces prípravy, počínajúc zaliatím vodou, by nemal presiahnuť dĺžku štyroch minút.
- Ak nápoj po tomto čase neprelejete do pripravených šálok, ideálne taktiež predhriatych, extrakcia bude pokračovať ďalej a chuťové očakávania sa nemusia naplniť.
French press kávičkovanie: rady a tipy
I keď spomínaný postup prípravy zodpovedá všeobecným odporúčaniam, neznamená to, že si ich nemôžete mierne upraviť. Pravdou je, že chuť je individuálnou záležitosťou, a tak aj druh kávy, jej intenzita, proces a spôsob prípravy zahŕňa vlastné požiadavky a nároky.
French press ponúka niekoľko alternatív. Experimentovať môžete napríklad s hrúbkou. Všeobecne platí, že čím hrubšie pomleté zrná, tým je chuť menej intenzívna a naopak. Pokusom s rôznou teplotou vody alebo dĺžkou lúhovania si vyskúšajte, či vám takáto zmena nezachutí viac.
French press Tescoma, Ikea, Tchibo alebo Bialetti?
Bialetti french press je kanvicou, ktorá kladie dôraz nielen na funkčnosť, ale i dizajnovú stránku. Charakterizujú ju čisté línie, detailné spracovanie, ušľachtilé antikoro v kombinácii borosilikátového skla. Ide o taliansku značku, ktorá je známa typickým panáčikom.
Čo sa týka ostatných uvedených výrobcov, kvalita je porovnateľná, a tak sa odporúčame riadiť skôr cenou vizuálom. Určite nájdete model, ktorý perfektne zapadne do interiéru kuchyne. Recenzie a skúsenosti zákazníkov vám taktiež môžu zúžiť výber.
Materiálové prevedenie často predstavuje kľúč k spokojnosti, no rovnako je individuálnou požiadavkou. Mnohí nedajú dopustiť na sklený variant, iní si zase chvália v tomto prípade nedocenený plast. Ak by vás predsa len zaujímala naša rada, my by sme zostali verní sklenenej klasike. Tak čo, máte favorita?
Vyberte si z ponuky french pressov a príslušenstiev na kávu!
|
||
|
||
|
||
|
Kde nakúpiť? Najlepším riešením ja internet
French press zoženiete v objeme od 300 ml až po 1000 ml. Dokážete tak pripraviť kávu až pre sedem osôb súčasne. Nemusíte míňať peniaze na drahé kávovary. Kvalitnú chuť dosiahnete jednoducho a lacno aj v pohodlí domova. Táto kanvička je toho dôkazom.
Spätné odkazy